tiistai 31. tammikuuta 2012

Bluff - entinen valastuskaupunki

Stewart -saarelle kulkeva lautta lähtee Bluff -nimisestä pienestä kaupungista etelä-saaren eteläisimmästä nokasta. Lauttamme oli tarkoitus lähteä klo 11, mutta myrskyisän sään vuoksi se jouduttiin perumaan. Lippumme siirrettiin kello 17 lähtöön, jolloin kippari uskoi meren olevan jo paljon rauhallisempi. Odotteluajan vietimme Bluffissa haahuillen. Täällä ei oikeastaan ollut mitään nähtävää. Kaupunki oli joskus aikoinaan ollut vilkas valaanpyyntikeskus, mutta valaat pyydettiin lähes sukupuuton partaalle ja elinkeinosta tuli kannattamatonta. Sittemmin valaiden pyyntiä on rajoitettu lailla. Bluffin kaupungista on jäljellä enää muistoja menneiltä ajoilta.

Lauttamme lähti viideltä, mutta jo satamassa tuntui siltä, että lähtöä olisi pitänyt siirtää päivällä eteenpäin. Kun pääsimme avomerelle, 90% matkustajista oli pää paperipussissa (mukaanlukien Jonna). Aallot riepotteli pientä katamaraania, kuin kissa leikittelisi hiirellä. Kapteeni oli onneksi sen verran taitava, että paatti pysyi pinnalla. Kokemus oli aika karmea, mutta onneksi vain tunnin mittainen. Ei käy kateeksi miehistön työnkuvaa - kahvin tarjoilun sijaan he vaihtoivat täysiksi kertyneitä oksennuspusseja asiakkaille. Jos raha ei ole ongelma, suosittelemme lentokonetta (115$) lauttamatkan (69$) sijasta.






Etelä-saaren ja Stewart-saaren välinen linkki. Vastaava ketjun pätkä löytyy myös Stewart -saarelta. Maorien tarujen mukaan Stewart -saari on Uuden-Seelannin ankkuri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti